rodakvarn
Värmlänningarna 1
Värmlänningarna Poster

Anna Q Nilsson: Föredrag & film

OM FILMEN

Vi uppmärksammar Hollywood-drottningen Anna Q Nilsson!

Sveriges första stora filmstjärna Anna Quirentia Nilsson föddes i Ystad och växte upp i Hasslarp utanför Helsingborg. Hon emigrerade sedan till Amerika år 1905 där hon fick titlar som "USA:s vackraste kvinna" och "Världens bästa skådespelare". Med över 200 inspelade filmer var hon den första svenska skådespelerska att få en stjärna på Hollywoods Walk of Fame.

Pia Zachrison, ordförande i Helsingborgs Filmstudio, berättar om denna för många svenskar okända världsstjärna från Skåne och i samarbete med Röda Kvarn visas också filmen Värmlänningarna från 1921 - den enda svenska film som Anna var med i!

Man trodde länge att denna del av svensk filmhistoria gått förlorad men i början av 1990-talet hittades en gammal distributionskopia i det ryska filmarkivet. Region Värmland har bekostat restaureringen och möjliggör att vi nu kan hyra och visa filmen tillsammans med föredraget om Anna Q Nilsson. Visningen sker på dagen exakt femtio år efter Anna Q:s bortgång. 

Viktig information om mat & dryck:

Aktuell meny och mer info här!

En specialmeny erbjuds ibland som paket till utvalda evenemang och filmer. Har du köpt en meny till ett evenemang så har du automatiskt bord bokat i Bistron. Exakta finns på respektive evenemangs sida.

Alkohol får endast tas med in på balkongen i Salong 1 när Bistron intill är öppen. Vi har inget serveringstillstånd i Salong 2 eller på parketten i Salong 1.