Ingenjör Andrées luftfärd

Ingenjör Andrées luftfärd


Biljettlänk finns längst ner på sidan.

Det här är en specialvisning i samarbete med Helsingborg Arena och Scen med anledning av utställningen om ingenjör Andrée och hans kopplingar till Helsingborg.
Utställningen och filmvisningen är en del av Kulturdygnet under Helsingborgs stads kulturvecka. Utställningen finner du i Konsul Perssons villa och filmen Ingenjör Andrées luftfärd sker på Röda Kvarn. Läs mer om Kulturdygnet här. Vi kommer även ha ett filmrum tillsammans i villan, programmet för filmrummet finns här.

Var Röda Kvarns salong 2
När Lördag 18 november 17.20 med en kort introduktion av Pelle Johansson, Kulturmagasinet
Biljetter 100 kr ordinarie, 80 kr studerande/pensionär/kulturkort (Förköp biljett i länken nedan eller på Röda Kvarn för att säkra en plats)


Om filmen
SPELFILM "Jag hade inget val. Vi måste starta." Ingenjören Salomon August Andrée (Max von Sydow) leder 1897 en expedition mot Nordpolen i en läckande vätgasballong som inte går att styra. Jan Troells film blev nominerad till en Oscar.

I juli 1887 lyfte ballongen Örnen från Spetsbergen. I korgen stod överingenjören Salomon August Andrée, amanuensen Nils Strindberg (i filmen spelad av Göran Stangertz, tidigare teaterchef och skådespelare vid Helsingborgs stadsteater) och civilingenjören Knut Frænkel. På sin väg mot Nordpolen försvann Örnen spårlöst. På detta drama har Jan Troell byggt sin film, där de tre männen försöker ta sig levande över den oändliga isen.

Ingenjör Andrées luftfärd bygger på en roman av Per Olof Sundman, som menade att Andrée visste att han borde stoppa expeditionen. I sina efterlämnade papper kommenterar han varningarna från en fransk kollega: "Det är möjligt att han har rätt, men det är för sent nu. Alla förberedelser är gjorda och kan inte tagas tillbaka." Och i inledningen till testamentet finns raden: "Jag har en föraning om att denna fruktansvärda resa kommer att innebära min död."

Intervjuad under inspelningen sa Troell: "Det är om spelet mellan [de tre männen] jag vill berätta. Jag tror inte det sas i klartext mellan dem, det om det nästintill hopplösa, men jag tror att de alla kände till det. [...]... De visste nog alla tre vad de gav sig in på – men de ville inte förstå det. Det är så med oss människor."

1930 fann man kvarlevorna efter Andrée och Strindberg och Frænkel, tillsammans med dagböcker och negativ från Strindbergs kamera. Bilderna framkallades efter 33 år i isen, och fynden publicerades 1930 i boken "Med Örnen mot polen". 1997 gjorde Jan Troell dokumentärfilmen En frusen dröm, baserad på de texter och bilder man hittat.

År: 1982 | Regi: Jan Troell | Skådespelare: Max von Sydow, Göran Stangertz, Sverre Anker Ousdal | Längd: 140 min | Åldersgräns: 11 år


Spelschema

Inga tider schemalagda