Röda Kvarn 100 år

Röda Kvarn 100 år


Lördagen den 14 april fyller Röda Kvarn Helsingborg 100 år och kvalar in som Helsingborgs äldsta biograf! Det ska såklart uppmärksammas under året.

Hjälp oss! Vi vill ha din personliga historia. Vad är ditt minne från Röda Kvarn? Vi passar i samband med jubiléet på att samla in histiorier från helsingborgare. Vi har hört att Johnny Weissmuller, den mest kände skådespelare som har spelat Tarzan på vita duken, (första rollen spelade han 1932) ska ha stått på vår baldakin i sin Tarzankostym i samband med en premiär. Vi har läst att Stellan Skarsgård var en flitig besökare när han gick i gymnasiet i Helsingborg och vi funderar över om inte Ingmar Bergman såg film här under sin tid som chef för Helsingborgs Stadsteater. Detta vill vi gärna veta mer om och inte minst höra era personliga berättelser och minnen från Röda Kvarn. Vi vill gärna också ha gamla bilder. Maila oss på info@biorodakvarn.se och berätta kort så hör vi av oss. 


Lite helsingborgsk biografhistoria...
Den första filmförevisningen som man kallade det då hölls på Helsingborgs Ridhus 1898. Dessa filmförevisningar turnerade runt på olika platser. 1904 öppnade Helsingborgs första permanenta biograf, Helsingborgs Kinematografteater. De påföljande åren både startade och lades flera biografer ner i staden. Under stumfilmstiden och samma år som Röda Kvarn invigdes, öppnade två biogafer till: Cosmorama och Svea-Teatern. Samma år drabbades Sverige och världen av spanska sjukan. Hälsovårdsnämnden beslutade att förbjuda alla offentliga föreställningar under ett par veckor för att minska smittspridningen. 1957, samma år som Sveriges Television på allvar kom igång med sina sändningar, började en nedgång i biografnäringen. Biografnedläggningar drabbade Helsingborg på allvar när den seglivade biografen Scala slog igen 1971. Totalt har det i Helsingborg funnits 22 biografer i staden från 1904-2018. Idag finns bara två kvar. 

Den 14 april 1918 invigdes Röda Kvarn, döpt efter dess ägare Svenska Bios paradbiograf i Stockholm med samma namn. Man öppnade med stumfilmen Berg-Eyvind och hans hustru av Victor Sjöström. Röda Kvarns salong innehöll då 23 rader med totalt 542 platser. Det fanns även en mindre scen och framför denna plats för en orkester. Redan 1926 genomfördes en ombyggnad av biografen och läktarna utvidgades med sidobalkonger och salongen innehöll nu 561 platser. 1943 gjordes nästa stora renovering av Röda Kvarn efter Mogens Mogensens ritningar. En ny entré i funktionalistisk stil med neonskyltförsedd baldakin kom till. Salongerna fick också ett helt nytt utseende.  Inte mycket av dåtidens detaljer finns kvar men vi kan idag fortfarande se en del av de strama linjerna från 40-talets arkitektur på balkongerna och i nedre foajéns tak. Efter 40-talets ombyggnad förblev biografens utseende oförändrat till AB Svensk Filmindusti (SF) lämnade den 1986 och flyttade till söder. Kort därefter omvandlades Röda Kvarn till kulturhus med dans, teater, konserter och utställningar. Folkets Bio tog över biografverksamheten och visade film tre dagar i veckan. Föreningen Filmstudion, en av Sveriges äldsta Filmstudios, har också huserat på Röda Kvarn och gör det fortfarande. 

Inför byggandet av Dunkers Kulturhus beslöt staden att all kulturverksamhet förutom biografen skulle flytta dit. Man skulle nu göra Röda Kvarn till en renodlad biograf igen. Vid millenieskiftet 2000 gjordes därför nästa stora renovering och man byggde om från en salong till två med 143 respektive 68 platser och scenen togs bort. Under åren därefter drevs biografen av flera olika ägare,  Triangelfilm, Astoria Cinemas och SF. 2010 togs driften över av Folkets Hus och Parker och idag, 8 år senare, driver vi stolt vidare denna 100-åring. Röda Kvarn sjuder av liv sju dagar i veckan året runt. Det visas premiärfilm och livsändningar av scenkonst från de största scenerna i världen, det görs event både inne på biografen och ute på stan i form av till exempel utomhusbio. I nedre foajén finns även ett litet kafé i retrostil.

 

Informationen i detta historieavsnitt är hämtad ur en text av Adam Katzeff i boken Helsingborgs biografer ...och lite filmhistioria. Även de gamla bilderna är hämtade därifrån. Boken är utgiven av Helsingborgs museer och Helsingborgs museiförening, distibuerad av Kulturmagasinet, Helsingborgs museer. Boken finns att köpa på Röda Kvarn. Endast ett fåtal exemplar kvar. 
De två sista bilderna visar Röda Kvarns nedre foajé och stora salong som de ser ut idag.
Spelschema

Inga tider schemalagda