Dogma 95

Dogma 95


Den 6 april har Helsingborgs Stadsteater premiär på föreställningen Idioterna baserad på Lars von Triers film med samma namn gjord efter "Dogmareglerna". Med anledning av detta visar Röda Kvarn under mars månad två filmer gjorda efter Dogmamanifestet av och med Danmarks största regissörer och skådespelare. En av visningrana introduceras av stadsteatern. Läs mer nedan.

 
Om Dogma 95
Dogma 95, är en filmrörelse som startades 1995 av de danska regissörerna Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring och Søren Kragh-Jacobsen. Man satte upp en rad rad regler, så kallade dogmer, som filmskaparna skulle lova att följa. Några exempel på regler var att inget ljud fick läggas på i efterhand, det fick inte användas kulisser och alla kameror skulle vara handhållna. Den första dogmafilmen var Thomas Vinterbergs Festen, och den andra var Idioterna av Lars von Trier.


BILJETTER: Klicka på respektive titel.

Älskar dig för evigt
Visas 13 mars 17.30
Cecilie och Joachim är unga och förälskade. De går i giftastankar och har hela livet framför sig. En dag blir han påkörd och hamnar på sjukhus, förlamad från halsen och ned. Han reagerar med bitterhet mot sin omgivning, vilket inte minst går ut över Cecilie. Hon söker då tröst hos och inleder ett förhållande med en läkare, Niels, som är make till den kvinna, Marie, som körde på Joachim.
Detta förhållande leder till många uppslitande scener i läkarens familj. Ett slags försoning tycks dock senare ske, både mellan Joachim och Cecilie och mellan Niels och hans familj.

”Susanne Bier har gjort en intelligent och gripande film. Att den följer Dogma-regler, i stort, förstärker den vardagliga och trovärdiga tonen.” /Aftonbladet

Regi: Susanne Bier  Skådespelare: Sonja Richter, Mads Mikkelsen, Paprika Steen, Nikolaj Lie Kaas  Land: Danmark  Språk: Danska (svensk text)  Biopremär: 18 okt 2002  Längd: 1h 48min  Ålder: 11 år  Biljettpris: 95 kr (75 kr pen/stud/kulturkort)


Idioterna
Visas 22 mars 17.30
Visningen introduceras av stadsteaterns skådespelare som berättar mer om teaterns uppsättning av Idioterna den 6 april.


Karen träffar på en restaurang två män som förefaller förståndshandikappade och deras kvinnliga ledsagare och följer med dem hem. Det visar sig att de tillhör ett kollektiv där alla ägnar sig åt att spela "idioter" på olika platser, både offentligt och hemma. I kontakt med resten av samhället och med varandra försöker de att komma i kontakt med sig själva.

”För Idioterna är en film som är närvarande. Den viskar i ditt öra, slår dig över fingrarna och vågar ta sig själv på allvar utan att vara självhögtidlig. Den är definitivt något av det mest förvridet vackra, bräckligt rena och burleskt groteska jag sett på mycket, mycket länge.” /Nöjesguiden 

Regi: Lars von Trier  Skådespelare: Bodil Jørgensen, Jens Albinus, Louise Hassing, Nikolaj Lie Kaas, Paprika Steen  Land: Danmark  Språk: Danska (svensk text) Biopremär: 4 sep 1998  Längd: 1h 48min  Ålder: 15 år  Biljettpris: 95 kr (75 kr pen/stud/kulturkort)

 


Spelschema

Inga tider schemalagda